Welk montuur past bij mijn gezicht

Montuur keuze

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een bril: het glas, de kleur en het materiaal van het montuur, de prijs en natuurlijk de vorm. Maar welke bril past het beste bij jouw gezicht?
Om het nog wat makkelijker voor je te maken, bespreken we hier vijf verschillende gezichtsvormen en geven we je per gezichtsvorm tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een nieuwe bril.

1. Het langwerpige gezicht:
Een langwerpig gezicht is vaak smal en wat langer, met hoge jukbeenderen. De lengte van het gezicht is meestal 1,5 keer de breedte. Er is geen uitgesproken breedste punt: de breedte bij de jukbeenderen is ongeveer gelijk aan de breedte bij de slapen. De kaaklijn is vaak puntig en de haarlijn is smal.
Als je een langwerpig gezicht hebt, kun je een bril kiezen die je gezicht in balans brengt. Bijvoorbeeld een ronde bril of een bril met een groter montuur. Let er ook op dat de brillenpootjes in het midden van het montuur zitten, anders lijkt je gezicht juist langer.

ronde bril of een bril met een groter montuur

2. Een rond gezicht:
Een rond gezicht kenmerkt zich door een ronde kin en een afgeronde kaak- en haarlijn. Het breedste punt van het gezicht bevindt zich ter hoogte van de jukbeenderen. De gezichtsverhouding is korter, waarbij de lengte van het gezicht kleiner is dan 1,5 keer de breedte.
Als je een rond gezicht hebt, kun je kiezen voor een bril die je gezicht wat minder rond doet lijken. Hoekige monturen of brillen die aan de bovenkant breder zijn dan aan de onderkant staan meestal goed. Zorg er ook voor dat de onderkant van de bril niet op de jukbeenderen valt, maar erboven.

hoekige monturen of brillen die aan de bovenkant breder zijn dan aan de onderkant

3. Een hoekig gezicht:
Een hoekig gezicht is vaak wat langer, met een hoekige kaaklijn. Het voorhoofd en de wangen hebben ongeveer dezelfde breedte. Het gezicht is het breedst bij de jukbeenderen en de haarlijn is breed. Als je een hoekig gezicht hebt, staan ronde of ovale brillen vaak mooi. Ook een vlinderbril, een bril met een halve rand of een bril met details aan de bovenkant zijn goede opties. Kies in elk geval een bril die breder is dan je kaaklijn.

4. Een hartvormig gezicht:
Bij een hartvormig gezicht is het gezicht het breedst bij het voorhoofd en/of de jukbeenderen, en wordt het weer smaller naar de kin toe. De kaaklijn is puntig en de haarlijn is breed (eventueel met een v-vormige punt in het midden). Een bril met een montuur dat breder is dan je voorhoofd creëert een mooie balans. Hoekige monturen, zoals het klassieke Wayfarer-model, staan ook goed bij een hartvormig gezicht. Een bril met veel details aan de bovenkant is minder geschikt voor jou.

5. Het ovale gezicht:
Een ovaal gezicht oogt wat langer en smal, maar heeft een gemiddelde gezichtsverhouding, waarbij de lengte nagenoeg exact 1,5 keer de breedte is. Het voorhoofd is wat smaller en het breedste gedeelte van het gezicht bevindt zich bij de slapen. De jukbeenderen zijn weer iets smaller en de kaaklijn en haarlijn zijn afgerond.
Als je een ovaal gezicht hebt, staan eigenlijk alle monturen je goed. Geluksvogel! Het ziet er wel het mooist uit als de bril net zo breed is als je gezicht.